
Co to jest właściwie kimchi? Wiecie co? Trudno jest udzielić zwięzłej odpowiedzi.... Właściwości probiotyczne kimchi , jako żywej kiszonki oraz jej niesamowicie intensywny, wyrazisty smak sprawiają , że można o tym mówić godzinami.
Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Przeważnie jest to kapusta kiszona, rzepa lub ogórek. Słowo "kimchi" oznacza sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego "chimchae" (warzywa solone).
Specjaliści uznają kimchi za jedną z najzdrowszych potraw na świecie, a tradycyjny proces przygotowania i dzielenia się nim został wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. W 1986 roku w Seulu otwarto muzeum kimchi - Kimchi Field Museum, dokumentując historię tej wspaniałej kiszonki. Na przełomie listopada i grudnia Koreańczycy świętują Kimjang - kilkudniowe święto przygotowywania zimowych zapasów kiszonki. Koreańczycy jadają kimchi przynajmniej raz dziennie. Podają je do wszystkiego - śniadań, obiadu, kolacji.
Dlaczego warto jeść Kimchi?
Kimchi to bardzo bogate źródło bakterii kwasu mlekowego, typu lactobacillus, błonnika, witamin (A, B1, B2,C) oraz wapnia i żelaza. Ma silne działanie probiotyczne, ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego (wskAzane po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii). Sprzyja budowaniu odporności. Jest skutecznym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami i przerostem drożdży w organizmie, a jako najbogatsze źródło glukozynolanów jest wskazane w diecie przeciwnowotworowej. Poza tym reguluje metabolizm, wzmacnia wydzielanie soków trawiennych i wspomaga układ krążenia.
Jak jeść kimchi?
Może być samodzielnym daniem lub stanowić składnik wielu potraw. W Korei podaje się go do wszystkiego, jako prozdrowotną przystawkę. Polecamy dodać kimchi do sałatki ze szpinakiem, mango z orzechami. Jest świetnym dodatkiem do kanapek. Warto spróbować przepysznej kanapki z humusem, kimchi i awokado. W takiej wersji surowej i nie podgrzanej kiszonka zawiera najwięcej witamin. Gotowane traci wartość probiotyczną, choć dla walorów smakowych wykorzystujemy je jako bazę do zupy kim chi jjigae, wkład do omletów, naleśników, gołąbków i gulaszy.
Dlaczego warto wybrać ekologiczną kiszonkę?
Współczesne, szerokie badania żywności ekologicznej potwierdzają, że jest ona znacznie zdrowsza od konwencjonalnej, ponieważ w produkcji roślinnej certyfikowanej jako ekologiczna nie stosuje się żadnych syntetycznych nawozów ani organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Używa się jedynie środków biologicznych, dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym, a podstawą nawożenia są komposty, oborniki, wapno z glonów, nawozy zielone. W przetwórstwie ekologicznym stosuje się metody chroniące wartość odżywczą produktów, dlatego żywność certyfikowaną charakteryzuje wyższa zawartość składników odżywczych (witamin, minerałów, pierwiastków) oraz polifenoli. Surowce nieekologiczne mogą mieć wysokie stężenie kadmu, szkodliwego metalu ciężkiego, szczególnie układu krążenia. Występujące w konwencjonalnej żywności dużo wyższe stężenia związków azotowych, w tym niezwykle szkodliwych azotynów, wpływają na rozwój komórek rakowych.