Producent
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Naturalne i ekologiczne miody
Oferujemy Państwu szeroki wachlarz najlepszych miodów na rynku. Są to produkty typu zdrowa żywność, które warto mieć w swojej kuchni. W naszej ofercie znajdą Państwo takie popularne miody ekologiczne, jak: wielokwiatowe, akacjowe, gryczane, lipowe, rzepakowe, spadziowe, czy słonecznikowe. Nie brakuje w naszej propozycji również miodów, które będą mogły zaspokoić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Są wśród nich ekologiczne miody: kasztanowe, leśne, malina leśna, manuka, nawłociowe, nektarowe eukaliptusowe, pomarańczowe, słonecznikowe, wrzosowe, z cynamonem, z dodatkiem soku z czarnego bzu, z dodatkiem soku z rokitnika.
Szeroki wybór miodów EKO i BIO
Mamy również w swojej ofercie miód EKO z imbirem, z kolendry, a także z mleczkiem pszczelim i z propolisem. Jeśli chcą Państwo zamówić piegrzę pszczelą, czy bartnik piegrzę w miodzie – nasz sklep ekologiczny również posiada te produkty. Ponadto proponujemy pyłek kwiatowy, pszczeli, a także syrop miodowy z koprem włoskim i tymiankiem.
Polecamy sprawdzić również ekologiczne przyprawy oraz zdrowe słodycze.
37,49 zł
45,49 zł
188,49 zł
344,49 zł
274,99 zł
499,99 zł
378,99 zł
672,49 zł
Miody w żywieniu i suplementacji diety
Podstawą do wszechstronnego wykorzystania miodu w żywieniu i suplementacji diety jest jego zróżnicowany skład chemiczny, a mianowicie występujące w nim składniki energetyczne, budulcowe i dietetyczne, niezbędne zarówno do prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, jak i funkcjonowania osób dorosłych
Łatwa przyswajalność miodów
Dzięki niskiej zawartości sacharozy, miody są produktem łatwo przyswajalnym nie podlegającym fermentacji w przewodzie pokarmowym. Stąd ich przewaga nad powszechnie stosowanym środkiem słodzącym jakim jest sacharoza inaczej cukier buraczany.
Wartości miodu
Miody to bogate źródło wielu cennych składników pokarmowych, zarówno budulcowych, niezbędnych do rozwoju młodego organizmu, jak i regulujących podstawowe czynności życiowe. U dzieci powyżej 1 roku życia w ilości 2 łyżek dziennie, po 6 miesiącach zaobserwowano, oprócz wzrostu masy ciała, także podwyższenie poziomu hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek. Fakt ten można wyjaśnić występowaniem w miodzie biopierwiastków, min. żelaza, miedzi, magnezu,chromu i cynku, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego człowieka.
Miody dla sportowców
Spożywanie miodów ma duże znaczenie w żywieniu sportowców. Cukry proste dostarczane wraz z miodem zaspokajają podstawowe wymagania energetyczne organizmu, zwłaszcza podczas zwiększonego wysiłku fizycznego. Glukoza wykorzystywana jest jako podstawowe źródło energii.
Miód jako produkt zasobny w potas, utrzymuje równowagę płynu wewnątrzkomórkowego, zabezpiecza organizm przed odwodnieniem, reguluje pracę serca oraz zmniejsza pobudliwość nerwową i mięśniową
Spożycie miodu bezpośrednio po wysiłku fizycznym umożliwia w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia i szybką odnowę organizmu. Badania wykazały, że miód spożywany podczas zawodów pozwalał na podwyższenie efektywności i lepszą tolerancję ponownego wysiłku
Dla rekonwalescentów
Miody dla rekonwalescentów ważne są ponieważ dostarczają dużo kalorii bez obciążania układu pokarmowego. Miody działają stymulująco na mięsień sercowy, odnawiająco na komórki wątrobowe, przeciwzapalne na błonę śluzową żołądka i jelit, moczopędnie , a także uspakajająco.
Miody – najlepsza dawka energii
Miody ze wszystkich produktów naturalnych najszybciej uzupełniają niedobory energetyczne organizmu. Dzięki temu prawie natychmiast usuwają stan obniżonej zdolności do pracy i utrzymują odpowiedni zapas energii przez dłuższy czas.
Miody a odchudzanie
Miody w diecie odchudzającej dzięki swojemu wpływowi na przemiany metaboliczne, pracę wątroby i dostarczanie organizmowi w niewielkiej dawce niezbędnej ilości kalorii, zapewniają uczucie sytości. Przy niedowadze z kolei ważna jest dobra przyswajalność miodu i jego wysoka wartość odżywcza. Przyjmowany systematycznie przyczynia się do szybkiego przyrostu masy ciała i zapobiega jego obniżeniu.
Miody polecane osobom starszym
Miody zaleca się spożywać osobom w wieku starszym. Dowiedziono, że w procesie starzenia się organizmu dochodzi do obniżenia aktywności tkanki łącznej, zdolności odtruwającej wątroby, do upośledzenia czynności układu moczowego a także do zdolności adaptacyjnych i odporności zakażenia. Zmiany te zachodzą na skutek obniżenia w organizmie niezbędnych witamin, aminokwasów i biopierwiastków. Miody uzupełniają te niedobory a co za tym idzie , usuwają lub łagodzą wymienione dolegliwości