
Stan naszego zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego w dużej mierze zależy od bakterii zamieszkujących nasze jelita. Znajduje się tam 70-80% naszego układu odpornościowego. To tam jest całe centrum. Bakterii jelitowych jest więcej niż naszych własnych komórek. Można na przykład, pochłaniając niewyobrażalne pokłady jedzenia, być człowiekiem szczupłym - jeśli ma się tylko odpowiednią florę jelitową. Warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz uniknięcia chorób jest dobrze działająca flora jelitowa.
W swoich jelitach mamy 'dobre" i "złe" bakterie jelitowe. Te "dobre" bakterie pomagają nam zwalczać stan zapalny oraz infekcje. Jeżeli natomiast mamy w jelitach więcej "złych" bakterii, wówczas dochodzi do zapalenia i chorujemy. Można zatem śmiało stwierdzić, że w jelitach toczy się woja pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami. Twoje zdrowie i samopoczucie zależy od tego, która strona zwycięży.
Niestety, przyjmowane antybiotyki destabilizują naszą florę jelitową. Ponowne odbudowanie flory jelitowej trwa nawet do dwóch lat. Zawsze jednak, dzięki roślinom możemy wspomóc nasz układ odpornościowy.
Zacznijmy od przypraw, których na co dzień używamy w kuchni
Pieprz cayenne - działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozgrzewająco, antyoksydacyjnie, antynowotworowo, pobudza układ krążenia oraz trawienie
Chili - poprawia metabolizm i pracę jelit, działa antyoksydacyjnie, antynowotworowo. Dzięki zawartości kapsaicyny, posiada silne właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność organizmu. Regularne spożywanie chili zmniejsza powstawaniu zatorów. Bardzo silnie przyśpiesza przemianę materii.
Kardamon - łagodzi niestrawność i wzdęcia
Cynamon - ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, działa silnie przeciwzapalnie. Poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego. Świetnie radzi sobie z infekcjami grzybicznymi i bakteryjnymi. Uwaga!! jemy tylko cynamon Cejloński, ponieważ zwykły cynamon zawiera kumarynę - związek, który w dużych ilościach jest toksyczny dla wątroby.
Kolendra - Wspiera trawienie, działa odżywczo i przeciwskurczowo
Goździki - poprawiają trawienie, działają przeciwbólowo, antyseptycznie i silnie przeciwzapalnie
Imbir - łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa silnie przeciwbólowo.
Kurkuma - wspiera układ sercowo-naczyniowy, działa przeciwzapalnie. łagodzi bóle menstruacyjne, bóle zębów, wspomaga gojenie ran. Działa silnie przeciwzapalnie, oczyszcza wątrobę, chroni przed rakiem i utrzymuje w zdrowiu nasze stawy.
Miód - to niezwykle naturalny antybiotyk - świetnie zwalcza infekcje oraz wirusy.W chorobach układu pokarmowego łagodzi powstałe wrzody żołądka i dwunastnicy, reguluje trawienie, poprawia pracę jelit. Działa wykrztuśnie w chorobach układu oddechowego. Jest niezastąpiony w chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Warzywa i owoce takie jak szpinak, marchew, papryka, szparagi, kiwi, grapefruit, truskawki, ananas, cytryny - również wspomagają naszą odporność, oczywiście dodatkowo zioła, o których napiszemy poniżej.
Bez czarny - jego liście zwiększają odporność na choroby zakaźne
Mniszek lekarski - liście działają moczopędnie, oczyszczają organizm. Zwiększają odporność. Posiadają właściwości przeciwwirusowe
Ostrożeń - posiada właściwości wzmacniające, zwiększające odporność organizmu.
Czosnek Niedźwiedzi - Przy nim zatrzymamy się trochę dłużej. Jest to jedna z roślin, z której możemy samodzielnie pozyskać wspaniałe domowe przetwory oraz potrawy.
Zastosowanie w fitoterapii: działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, wzmacniająco. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów . Spożywanie czosnku niedźwiedziego pobudza układ odpornościowy, zapobiega zarówno miażdżycy, jak i zawałowi serca, udarom czy chorobie wieńcowej. Zmniejsza ryzyko zakrzepów, obniża ciśnienie. dzięki sporej zawartości żelaza, wspomaga transport tlenu w krwinkach czerwonych. Jest silnym naturalnym antybiotykiem. Skutecznie zwalcza infekcje wirusowe układu oddechowego, a zawarte w nim kwasy fenolowe ułatwiają odktuszanie. Skuteczny środek przeciwpasożytniczy - przeciwko glistom, tasiemcom czy owsikom. Pomocny w dolegliwościach układu pokarmowego, wykazuje działanie żółciopędne.
Działania niepożądane: nie należy stosować w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
W medycynie ludowej: w dawnych zielnikach odnotowano wiele informacji na temat właściwości czosnku. stosowano go jako kompres na piersi w leczeniu górnych dróg oddechowych, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo jako środek ochronny przeciwko kaszlowi. W przeziębieniach bólu głowy stosowano jako kompres na czoło. Był skutecznym lekarstwem przeciwko robakom u dzieci. Stosowany był jako środek przeciwko wielu innym chorobom, takim jak: cholera, tyfus, czerwonka, żółtaczka, wścieklizna.
W kuchni ludowej: stosowany jako przyprawa, zwłaszcza na przednówku. Jako dodatek do zup, placków.
W kuchni: jako pesto, świeży, kiszony lub solony. Jako dodatek do kanapek, past i sałatek, placków i makaronów. Przy zbieraniu czosnku należy jednak uważać, aby nie pomylić go z liśćmi konwalii majowej.