Rozgrzewające zupy na chłodne dni 0
Rozgrzewające zupy na chłodne dni

 Przygotowanie zdrowej pysznej zupy z naturalnych warzyw nie jest wcale pracochłonne. Do przygotowania ekologicznego posiłku najlepiej używać sprawdzonych bio przypraw, które świetnie urozmaicą smak naszej rozgrzewającej zupy. Imbir, czosnek, cynamon, kolendra, goździki, kurkuma, pieprz cayenne, pochodzące z ekologicznych upraw mają również działanie antyseptyczne i wzmacniające odporność. Naturalne przyprawy można dostać w sklepie ze zdrową żywnością.

 

Jakie zupy najlepsze na chłodne dni?

Pomidorowa, grzybowa,grochówka, żurek, krupnik czy barszcz ukraiński to zupy doskonałe na chłody, mżawki,deszcz, śnieg, czyli na pogodę, którą mamy u siebie od października do maja, przez 8 długich miesięcy. Nic więc dziwnego, że sycące i rozgrzewające zupy są mocną stroną naszej kuchni na równi z potrawami mącznymi i ciastami. Zupy  są nie tylko podstawą kuchni polskiej i nie tylko tej najuboższej, gdzie często zastępowały cały posiłek, ale i tej wyrafinowanej, dla smakoszy. Rolę taką odgrywały rozmaite zupy francuskie, buliony i consume, czyste zupy polskie, barszcz i zupa grzybowa czy tez włoska zupa serowa. Podawane w małych ilościach mają zadanie rozbudzić apetyt, a nie zaspokoić.

Trzecią grupą, po zupach sycących i energetyzujących są zupy deserowe, owocowe i winne. Razem z kompotami, do których dodajemy bio owoce tworzą wyśmienity posiłek.

Coś więcej o podstawie każdej zupy - czyli jaki wywar jest najlepszy?

Podstawą większości zup są wywary. Od ich smaku i aromatu zależy, czy zupa będzie smaczna , czy tez nie. Mając mało czasu, ulegamy na ogół pokusie użycia kostki bulionowej, bulionu w proszku lub mieszanki suszonych warzyw. Jednocześnie wiemy, że wywaru  warzyw, ziół i mięsa lub ryby zastąpić się po prostu nie da.

Czy jest jakieś rozwiązanie dla zapracowanych smakoszy?

Przyrządzić wywar można raz na jakiś czas z większej ilości bio składników. Później można przelać do ekologicznych pojemników i zamrozić. W ten sposób mamy wywar przez kilka tygodni nie tylko do zup ale również do przyrządzania sosów. 

Nasz polski żurek - oryginalna zupa od wieków.....

Żurek jest jedną z najlepszych oryginalnych polskich zup. Od wieków przyrządzano go na zakwaszonej żytniej mące i tylko taki jest naprawdę smaczny. Choć nie znam dziś już nikogo, kto kisiłby żur w domu, to na szczęście nie jesteśmy skazani na żurki w proszku. Butelkowy kiszony żur można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Odbiór w kiosku RUCH) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium