
Codzienna dieta wpływa na odporność naszego organizmu. Spożywanie regularnie odpowiednich witamin i mikroelementów zabezpiecza organizm przed potencjalnymi infekcjami, które w szczególności nasilają się o tej porze roku. Jednym ze sposobów na ich dostarczenie są koktajle, które nie bez powodu nazywamy ''bombą witaminową''. Przygotowanie domowego koktajlu odpornościowego lub soku nie jest trudne ani pracochłonne. Wszystko zależy od naszych kuchennych możliwości.
Koktajl odpornościowy z sorku z aceroli - zróbmy to sami!
Sprawdź, jakich składników potrzebujesz do przygotowania koktajlu na odporność, i przekonaj się, jakie łatwe jest przygotowanie tego napoju!
Składniki:
- 50ml soku z aceroli
- 1 banan
- 3 garści szpinaku
- 1 szklanka wody
- szczypta imbiru
Całość miksujemy lub blendujemy
Działanie:
- wpływa na odporność organizmu
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych
Właściwości składników koktajlu na odporność
Acerola ( Malpighia glabra ) - Malpigia granatolistna zwana również Wiśnią z Barbados jest rośliną występującą w rejonie Karaibów, Ameryki Środkowej i Południowej. Acerola znana jest na całym świecie przede wszystkim za najwyższą zawartość witaminy C w 100 gramach ze wszystkich owoców świata, jednak zawiera również bardzo dużo witaminy A (beta-karotenu) tworząc z witaminą C naturalne łatwo przysfajalne kompleksy witaminowe. Już teraz w Polsce długo oczekiwana łatwo przyswajalna, naturalna witamina C bez dodatku cukru i nie w postaci tabletki czy proszku tylko 100% naturalny sok z miąższem.
Acerola – mistrzyni i rekordzistka, która zawiera aż 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Idealna w walce z grypą i przeziębieniem dla dorosłych i dzieci. Wzmacnia naczynia krwionośne.
Sok z naturalnym miąższem Aceroli polecamy szczególnie dla najmłodszych, w okresie występowania częstszych infekcji warto zadbać o nasze dziecko profilaktycznie podając właśnie nasz sok z aceroli. Pamiętajmy jednak o bardzo dużej ilości witaminy C w soku, aby nie podawać dodatkowo kwasu askorbinowego w tabletkach.