Darmowa wysyłka od 299 zł
do kasy suma: 0,00 zł
ZERO WASTE w kuchni!!
ZERO WASTE w kuchni!!

Hasło "Zero-Waste" oznacza ograniczenie marnotrawstwa i ma na celu nasz wpływ na środowisko, przez nasze codzienne działania. Jak wykorzystać "resztki i odpady" z warzyw i owoców?. Czy można zrobić coś więcej niż tylko przydomowy kompostownik? Czy takie działania mogą być korzystne dla naszego zdrowia....Dowiedzmy się...

Czas wiosenno-letni jest idealny aby poszerzyć nasze kulinarne możliwości w zero-waste. To okres, w którym możemy wykorzystać to co  zazwyczaj wrzucamy do pojemnika z odpadami bio, a więc: liście kalarepy, nać marchwi, liście rzodkiewki i wiele innych darów natury. Kiedy warzywa i owoce są młode, warto wykorzystywać w nich skórkę czy nać - tworząc nowe potrawy! Będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia...

Kiedy kupujemy na targu liście kalarepy, spotykamy się z pytaniem czy bierzemy z liśćmi czy też bez. W zależności od naszej wiedzy odpowiadamy sprzedawcy jaką chcemy. Liście kalarepy można wykorzystać do zupy tzw. "spacer po ogródku". w której znajdują się przeróżne warzywa. Z liści kalarepy można zrobić pesto, lub wykorzystać tak samo jak szpinak. Duś je na maśle klarowanym z czosnkiem i dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem. Liście kalarepy są bogatsze w składniki odżywcze niż bulwa kalarepy i znajduje się w nich duża ilość żelaza - idealne dla osób z anemią, kobiet w ciąży czy tez po porodzie. Znajduje się w nich również chlorofil, który usuwa toksyny z organizmu, działa przeciwzapalnie i łagodząco, reguluje perystaltykę jelit. Zawiera również większą zawartość witaminy  C w porównaniu do bulwy.

 

 

 

 Botwinka, czyli młode listki, łodygi i korzenie buraka. Najczęściej jest wykorzystywana do chłodnika, ale również do przygotowania sałatki, gdzie wykorzystuje się bulwę i liście - dodaj do botwinki jajko lub fetę, ulubione zioła, oliwę z oliwek , odrobinę nasion słonecznika. Sałatka gotowa!  Szybko, prosto i bez zbędnego wyrzucania jadalnych części warzywa. Botwina zawiera dużo witaminy A i K. Znajdziemy w niej witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Cała witaminowa skarbnica wpływająca na młodość.

 

 

Nać marchwi często bywa niewykorzystywaną częścią marchewki, a szkoda...bo można z niej przygotować pyszne pesto! Zmiksuj natkę z 1 pęczka marchewki z 2-3 ząbkami czosnku, 3 łyżkami oliwy, garścią nerkowców lub nasion słonecznika i dopraw szczyptą soli. Pesto idealne jest do makaronu lub kanapek. warto jeść natkę marchwi, ponieważ jest bardzo wartościowa, znajdziemy w niej witaminy takie jak C i K, a także wapń, potas i magnez. Dodatkowo sa w niej cenne przeciwutleniacze: związki fenolowe, karotenoidy i chlorofil.

Liście rzodkiewki idealne są do zupy , pesto, koktajlu czy jako farsz wytrawnej tarty (quiche).  jest w nich więcej witaminy C niż w cytrynie. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, usprawniają prace żołądka i przemianę  materii. Ponadto odtruwają i regulują ciśnienie krwi, wykazują również silne działanie przeciwnowotworowe.

Liście natki pietruszki są bardzo niedoceniane. Warto je wykorzystać do smoothie, herbatki z pietruszki lub wywar warzywny. Można ją dodawać do warzywnych słoików przygotowywanych na okres zimowy. Zawiera bardzo dużo witaminy C, jest bogatym źródłem żelaza i potasu, wykazuje działanie oczyszczające i odtruwające, wspomaga pracę wątroby i serca, obniża poziom złego cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan skóry.

 

Obierki z włoszczyzny lub białych szparagów często wykorzystuje się jako składnik wywaru warzywnego lub wywaru do zupy szparagowej. W ten prosty sposób można wykorzystać ich cenne składniki odżywcze i walory smakowe.

Szypułki truskawek zwykle lądują w koszu z odpadami bio, ale wcale tak nie musi być. Zblenduj garstkę szypułek z innymi owocami na smoothie, dodaj do sałatki lub przygotuj napar - zalej garść szypułek wrzącą wodą i pozostaw na około 10min. a następnie wypij. Napary sa pomocne w leczeniu anemii, infekcji układu moczowego czy szkorbutu. Naparem można też płukać bolące gardło. Dodatkowo szypułki spowalniają proces starzenia się, ponieważ są cennym źródłem antyoksydantów. Zawierają witaminy A, C i E, B2 i B3 oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń i żelazo. Dzięki tym związkom odkwaszają organizm, korzystnie wpływają na pracę serca, regulują poziom cukru we krwi i obniżają poziom cholesterolu.

 

Wiele cennych wartości odżywczych mieści się w darach natury, nie pozostaje nam nic innego jak dobrze je wykorzystać. Otwierajmy się na kreatywne gotowanie, poszerzanie horyzontów kulinarnych i smakowanie nowych, zdrowych i pysznych potraw.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost Paczkomaty 24/7) już od 299,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium