
Zdrowie naszych jelit to niezwykle ważna kwestia, która wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego też warto wybierać substancje, które wspomogą ich prawidłową pracę, szczególnie w okresie, gdy równowaga w układzie pokarmowym zostaje z jakichś względów zaburzona. Jednym z kluczowych produktów, które mogą pomóc naszym jelitom, są probiotyki. Dowiedzmy się, czym dokładnie są, jak działają i które szczepy są szczególnie przydatne w momencie, gdy nasze jelita są narażone.
Czym są probiotyki?
Probiotyki to pożyteczne drobnoustroje, które pomagają zachować równowagę w naszym układzie pokarmowym. Ich nazwa pochodzi od greckiego sformułowania „pro bios”, co oznacza „dla życia”. Istnieje wiele czynników, które mogą osłabiać nasz układ pokarmowy i szkodzić jelitom. Przewlekły stres, spożywanie przetworzonych produktów, długie kuracje antybiotykowe, choroby, a także silne leki to tylko niektóre z elementów, które prowadzą do problemów z jelitami. Probiotyki to dobroczynne mikroorganizmy, które wspierają pracę jelit i pozwalają im prawidłowo funkcjonować.
Jak działają probiotyki?
Probiotyki mają wiele zalet i są w stanie wspierać pracę naszego układu pokarmowego na różne sposoby. Przede wszystkim pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelitowej, która mogła zostać zaburzona choćby ze względu na chorobę lub terapię antybiotykami. Probiotyki regulują również pracę jelit, pomagają w trawieniu, a także poprawiają wchłanianie składników odżywczych, które przyjmujemy wraz z pokarmem. Wiele osób zapomina, iż układ pokarmowy jest blisko powiązany z układem immunologicznym, a zdrowie jelit ma bezpośredni wpływ na naszą odporność. Probiotyki pomagają w zachowaniu kwaśnego pH w jelitach, co sprawia, iż wspierają reakcje immunologiczne organizmu. Pobudzają również produkcję przeciwciał i cytokin, stymulując układ odpornościowy do pracy. Co więcej, probiotyki pomagają w produkcji kwasu mlekowego, nadtlenku wodoru i bakteriocyny, które przyczyniają się do zahamowania rozwoju szkodliwych bakterii w naszych jelitach.
Rodzaje probiotyków
Probiotyki możemy podzielić na dwa główne zestawy - naturalne oraz suplementacyjne. Tę pierwszą grupę znajdziemy przede wszystkim w sfermentowanej żywności. Produkty, które zawierają znaczne ilości probiotyków to więc jogurty, kefiry, maślanki, zsiadłe mleko, niepasteryzowane sery, a także różnorodne kiszonki. Należy jednak dokładnie czytać opakowania jogurtów, gdyż nie wszystkie zawierają w sobie probiotyki. Na etykiecie powinna być podana nazwa danego szczepu, np. Lactobacillus lub Bifidobacterium, a także ilość probiotyków. Doskonałym źródłem naturalnych probiotyków są także dania popularne w azjatyckiej kuchni, takie jak kimchi, miso oraz kombucha. Oczywiście probiotyki są również dostępne w specjalnych preparatach, lekach i suplementach diety, które można nabyć w aptekach.
Kiedy należy stosować probiotyki wspierające jelita?
Probiotyki, które obecne są w pożywieniu powinny stać się stałym i ważnym elementem codziennej diety. Natomiast po specjalistyczne preparaty probiotyczne warto sięgnąć w określonych przypadkach. Kiedy należy je stosować? Probiotyki będą doskonałym wyborem:
- podczas terapii antybiotykami,
- podczas grypy żołądkowej,
- w przypadku zespołu jelita drażliwego,
- w przypadku biegunek,
- w przypadku alergii, również tych pokarmowych,
- w przypadku celiakii,
- w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- w celu odbudowania prawidłowej równowagi flory bakteryjnej jelit.
Jakie probiotyki wybrać?
W aptekach znajdziemy mnóstwo preparatów z probiotykami. Jak więc wybrać produkty, które będą miały najlepsze działanie na nasz organizm? Przede wszystkim powinniśmy dowiedzieć się jakie szczepy bakterii są obecne w preparacie, który mamy zamiar kupić. To niezwykle istotne, ponieważ poszczególne szczepy bakterii mają zróżnicowane właściwości i będą wykazywać inne działanie. Na opakowaniu produktu powinna być podana klasyfikacja rodzaju, gatunku i szczepu danego probiotyku, np. Saccharomyces Boulardii CNCM I-745. Warto sięgać po produkty, które zawierają w sobie szczepy z trzyczłonową nazwą, gdyż opisują one ich ustaloną przynależność taksonomiczną. Nazwa ta potwierdza, iż szczep w danym produkcie został poddany specjalistycznym badaniom, które udowodniły jego skuteczność. Początkowy człon określa rodzaj bakterii, drugi opisuje gatunek, natomiast trzeci informuje nas o konkretnym szczepie. Niezbędna jest również informacja o ilości żywych kolonii mikroorganizmów w preparacie. Najlepiej wybierać produkty, które posiadają około 15 lub 20 miliardów kolonii.
Te popularne i przebadane
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wybierać probiotyki, które pochodzą z mikrobiomu człowieka i są odporne zarówno na działanie soku żołądkowego, jak i żółci oraz enzymów trawiennych. Dzięki temu drobnoustroje są w stanie zachować swoją żywotność podczas podróży do jelit. Powinny również wyróżniać się łatwością adhezji czyli przylegania do do ścianek układu pokarmowego. W rezultacie będą w stanie skutecznie osiąść się w jelitach i je kolonizować. Wśród najchętniej stosowanych probiotyków, które uzyskały kliniczne badania można wyróżnić m.in. różne szczepy bakterii Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Oba te drobnoustroje są odmianami pałeczek kwasu mlekowego. Warto oczywiście sięgać po preparaty, które zawierają w sobie kilka szczepów probiotyków, gdyż może pomóc to w osiągnięciu znacznie lepszych rezultatów.