Właściwości lecznicze kurkumy
Właściwości lecznicze kurkumy

Czy aromatyczny żółto-pomarańczowy proszek może posiadać doskonałe właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjnie, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe? Tak! Właśnie takie cechy kryje w sobie kurkuma, która od wieków jest uznawana za jedną z najważniejszych leczniczych przypraw. Dowiedz się jakie są właściwości lecznicze kurkumy. Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu!

Czym jest kurkuma i jak działa?

Zanim przyjrzymy się bliżej poszczególnym właściwościom prozdrowotnym kurkumy, warto dowiedzieć się, czym dokładnie jest oraz skąd się wzięła. Kurkuma to przyprawa z rodziny imbirowatych, którą uzyskuje się z korzenia ostryżu długiego (łac. Curcuma longa). Często nazywana jest również szafranem indyjskim. Kłącze rośliny jest mielone, dzięki czemu możemy cieszyć się żółto-pomarańczową sproszkowaną formą przyprawy. Najważniejszy składnik kurkumy stanowi kurkumina, która odpowiada za około 3-5% zawartości tego produktu. Oprócz tego, w kurkumie znajduje się około 300 innych związków chemicznych, w tym arabinoza, tumeron, glukoza, skrobia, fruktoza, oraz różnorodne minerały. Przyprawa ta jest znana od wieków, a wzmianki o jej zastosowaniu w kuchni sięgają 600 r. p.n.e. Jest jednym z najbardziej cenionych preparatów w indyjskiej i chińskiej medycynie i z powodzeniem stosuje się ją do łagodzenia schorzeń układu pokarmowego, skurczów menstruacyjnych, chorób pasożytniczych, stanów zapalnych i wielu innych dolegliwości. Z Azji trafiła również na Zachód, gdzie, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, znalazła swoje zastosowanie w kuchni, medycynie, a także kosmetyce. 

Jakie właściwości ma kurkuma?

Właściwości przeciwzapalne

Lista leczniczych właściwości kurkumy jest niezwykle długa, a rozpoczyna ją działanie przeciwzapalne. Według badań opublikowanych przez Magazyn Oncogene kurkuma zapewnia lepsze działanie przeciwzapalne niż wiele znanych i popularnych leków, m.in. takich jak ibuprofen oraz aspiryna. Co ważne, jej spożywanie nie pociąga za sobą zbyt wielu skutków ubocznych, które są bardzo powszechnym rezultatem przyjmowania wyżej wymienionych aptecznych preparatów. Ta właściwość jest o tyle istotna, iż długotrwałe stany zapalne prowadzą do rozwoju wielu groźnych schorzeń, w tym nowotworów, chorób serca oraz Alzheimera.

Właściwości przeciwbólowe

Silne właściwości przeciwzapalne sprawiają, iż kurkuma jest również pomocna w uśmierzaniu bólu. Zmniejszenie istniejących stanów zapalnych skutkuje redukcją bólu, a przyprawa ta może być stosowana jako środek, który łagodzi ból związany z menstruacją, poparzeniami, ranami oraz stanami zapalnymi stawów. 

Właściwości przeciwnowotworowe

Kurkumę stosuje się również w walce z rakiem, a pacjenci korzystają z tej przyprawy zarówno w trakcie terapii, jak i w przypadku profilaktyki nowotworowej. Kurkuma wzmacnia także działanie niektórych leków antynowotworowych, np. taxolu, który wykorzystywany jest podczas leczenia raka piersi. Obecnie na świecie prowadzone są różnorodne badania, które mają na celu dokładniejsze zbadanie wpływu tej przyprawy na komórki rakowe. Co ważne, kurkuma posiada również silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, iż niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia komórek w naszym organizmie. Dzięki temu chroni je przed różnorodnymi mutacjami, w tym nowotworowymi. 

Wspomaganie pracy mózgu

Kurkuma zawiera w sobie tumeron, związek chemiczny, który jest w stanie pomagać w naprawie mózgu po urazach i chorobach, gdyż przyspiesza namnażanie jego komórek nerwowych. Istnieje więc duża szansa, że tumeron będzie w przyszłości wykorzystywany do leczenia udarów mózgu, a także choroby Alzheimera. 

Ochrona serca

Kolejne właściwości lecznicze kurkumy dotyczą układu krążenia. Przyprawa ta chroni przed osadzaniem się w tętnicach tłuszczy i może zapobiegać przed tworzeniem się niebezpiecznych dla zdrowia zakrzepów. Dzięki temu pomaga przeciwdziałać rozwojowi zatorów i miażdżycy

Walka z cukrzycą

Osoby zmagające się z cukrzycą mogą znacznie skorzystać na spożywaniu kurkumy. Badania wykazały, że obecna w przyprawie kurkumina jest aż 400 razy skuteczniejsza w obniżaniu poziomu cukru we krwi niż metformina, jeden z najpopularniejszych leków na cukrzycę. Co więcej, testy prowadzone na szczurach pokazały, że kurkuma pomaga również obniżyć poziom cukru i cholesterolu w ich krwi.

Przyswajalność kurkumy

Warto pamiętać, iż kurkuma to substancja, która nie jest zbyt łatwo przyswajana przez nasz organizm. Dlatego też należy poznać sposoby, które mogą pomóc jej w tym zakresie. Jednym z nich jest spożywanie tej przyprawy w towarzystwie tłuszczy, które pomagają jej rozpuszczać się znacznie szybciej. Kolejnym składnikiem, który wspiera przyswajalność kurkumy, jest czarny pieprz. Może on zwiększyć jej biodostępność aż dwudziestokrotnie! Właśnie z tego względu bardzo popularny jest napój, który składa się z mleka, miodu, imbiru, cynamonu, kurkumy oraz czarnego pieprzu. To prawdziwa witaminowa bomba, która działa zbawiennie na każdy organizm. Oczywiście można również zdecydować się na przyjmowanie specjalistycznych suplementów diety, które posiadają w sobie m.in. kurkumę. Takie preparaty są odpowiednio skomponowane i zawierają w sobie substancje ułatwiające przyswajalność kurkuminy, by zapewniać jak najlepsze rezultaty. W zależności od naszych potrzeb można wybrać suplementy wspomagające pracę układu trawiennego, chroniące przed wolnymi rodnikami czy też wzmacniające odporność.

Zachęcamy, również do sprawdzenia artykułu: Zdrowe tłuszcze w diecie - jakie wybrać?

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (ORLEN Paczka ) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium