
Poznajcie rewelacyjny przepis na czekoladową bezglutenową babkę wielkanocną, która jest idealnym przysmakiem dla weganów. Poniżej przepis na łatwe wykonaniu ciasto, które zachwyci niejedno podniebienie.
WEGAŃSKA I BEZGLUTENOWA WIELKANOCNA BABKA CZEKOLADOWA
Składniki:
dojrzały banan - 2szt
zmielone siemię lniane - 60g
płynny olej kokosowy - 130g
mąka ryżowa - 130g
mąka kukurydziana - 130g
mąka ziemniaczana - 170g
kakao - 40g
bezglutenowy proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
liofilizowane wiśnie w czekoladzie -70g
ciepłe mleko roślinne - 280ml
batony czekoladowe z ciemnej czekolady 70% - 3szt
Sposób przygotowania:
KROK1: Przygotuj formę do babki: posmaruj olejem przy pomocy pędzelka i oprósz kakao.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg)
KROK2: W naczyniu blendera umieść banany, siemię lniane, olej i cukier kokosowy. Całość dokładnie zmiksuj na gładki mus. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Składniki przesiej do miski z płynnymi składnikami i miksuj na gładką masę dolewając stopniowo ciepłe mleko roślinne, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Finalnie masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Pod koniec wsyp liofilizowane wiśnie w czekoladzie pokrojone na mniejsze kawałki i zmiksuj krótko. Masę wlej do formy na babkę i piecz ok.35-40minut do tzw. "suchego patyczka".
KROK3: Po upieczeniu przełóż formę z babką na kratkę i odstaw do przestudzenia. Delikatnie ciepłą wyjmij z formy, od razu owiń w folię spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu babka będzie wilgotna. Wystudzoną polej roztopionymi w kąpieli wodnej batonami czekoladowymi i odstaw do zastygnięcia polewy.