
Żurek jest jedną z najlepszych, oryginalnych polskich zup. Od wieku przyrządzano go na zakwaszonej żytniej mące i taki jest naprawdę smaczny. Jednak my wychodząc naprzeciw potrzebom osobom, które nie mogą spożywać glutenu przygotowaliśmy kilka przepisów na przepyszny bezglutenowy żurek. Jeden z nich będzie należał do dań wegetariańskich , natomiast drugi przepis będzie na zakwasie gryczanym z jajkiem i kiełbaską.
Wegetariański bezglutenowy żurek
Składniki (6porcji):
żurek jaglany bezglutenowy - 2 opakowania
ziemniaki (małe) - 12szt.
jajka - 6szt.
biała fasola - 200g lub ugotowana /konserwowa - 240g.
czosnek - 3 ząbki
olej - 1 łyżeczka
natka pietruszki - trochę
sól - 1łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
majeranek - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Krok1: Fasolę (suche ziarna), namoczyć na ok.12godz. następnie ugotować w świeżej wodzie, pod koniec gotowania posolić. Osobno należy ugotować ziemniaki (mogą być w mundurkach) w osolonej wodzie ok.20minut. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Jaja ugotować lekko twarde ok. 5minu od momentu zagotowania. Obrać ze skorupki, przekroić na pół. Fasolkę ze słoiczka wystarczy przepłukać na sicie i odsączyć.
Krok2: W garnku podgrzej olej, a następnie podsmaż na nim lekko rozgnieciony czosnek. Dodaj koncentrat żurku, wodę (1litr), całość przypraw i zagotuj. Gotowy żurek podawaj z ziemniakami, fasolą, ugotowanym jajkiem oraz natką pietruszki
Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy
Składniki:
zakwas na żurek bezglutenowy gryczany - 1słoik
kiełbasa biała parzona - 500g
ziemniaki - 500g
cebula- 1szt.
włoszczyzna - 1opakowanie
czosnek ząbki - 2szt.
liść laurowy - 2szt.
ziele angielskie - 5szt.
sól himalajska - do smaku
pieprz - do smaku
olej - 3 łyżki
majeranek - do smaku
jajka na twardo - 6szt.
Sposób przygotowania:
Krok1:Cebulę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę. Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok. 30min.
Krok2: Do wywaru dodajemy zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Porcje zupy podajemy z połówkami jajka ugotowanego na twardo i kiełbasą pokrojoną w plastry.