Bezglutenowe żurki!!
Bezglutenowe żurki!!

Żurek jest jedną z najlepszych, oryginalnych polskich zup. Od wieku przyrządzano go na zakwaszonej żytniej mące i taki jest naprawdę smaczny. Jednak my wychodząc naprzeciw potrzebom osobom, które nie mogą spożywać glutenu przygotowaliśmy kilka przepisów na przepyszny bezglutenowy żurek. Jeden z nich będzie należał do dań wegetariańskich , natomiast drugi przepis będzie  na zakwasie gryczanym z jajkiem i kiełbaską.

 

 

Wegetariański bezglutenowy żurek

Składniki (6porcji):

żurek jaglany bezglutenowy - 2 opakowania

ziemniaki (małe) - 12szt.

jajka - 6szt.

biała fasola - 200g lub ugotowana /konserwowa - 240g.

czosnek - 3 ząbki

olej - 1 łyżeczka

natka pietruszki - trochę

sól - 1łyżeczka

pieprz - 1/2 łyżeczki

majeranek - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Krok1: Fasolę (suche ziarna), namoczyć na ok.12godz. następnie ugotować w świeżej wodzie, pod koniec gotowania posolić. Osobno należy ugotować ziemniaki (mogą być w mundurkach) w osolonej wodzie ok.20minut. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Jaja ugotować lekko twarde ok. 5minu od momentu zagotowania. Obrać ze skorupki, przekroić na pół. Fasolkę ze słoiczka wystarczy przepłukać na sicie i odsączyć.

Krok2: W garnku podgrzej olej, a następnie podsmaż na nim lekko rozgnieciony czosnek. Dodaj koncentrat żurku, wodę (1litr), całość przypraw i zagotuj. Gotowy żurek podawaj z ziemniakami, fasolą, ugotowanym jajkiem oraz natką pietruszki

 

Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy

Składniki:

zakwas na żurek bezglutenowy gryczany - 1słoik

kiełbasa biała parzona - 500g

ziemniaki - 500g

cebula- 1szt.

włoszczyzna - 1opakowanie

czosnek ząbki - 2szt.

liść laurowy - 2szt.

ziele angielskie - 5szt.

sól himalajska - do smaku

pieprz - do smaku

olej - 3 łyżki

majeranek - do smaku

jajka na twardo - 6szt.

 

 

Sposób przygotowania:

 Krok1:Cebulę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę. Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok. 30min.

Krok2: Do wywaru dodajemy zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Porcje zupy podajemy z połówkami jajka ugotowanego na twardo i kiełbasą pokrojoną w plastry.

 

 

 

 

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (ORLEN Paczka ) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium