Ciasta bez cukru dla eko łakomczuchów
Ciasta bez cukru - zdrowe desery

Specjalnie dla wszystkich łakomczuchów przygotowaliśmy sporą dawkę przepisów na ciasta bez cukru, które z pewnością pokochacie i być może staną się Waszymi ulubionymi daniami, nie tylko świątecznymi. Pascha jaglana, jogurtowa babka, niesamowicie pyszne czekoladowe ciasto laskowe a może tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście? Jak zrobić je bez cukru? Te i inne przepisy na smaczne wypieki znajdziesz na naszym blogu

 

Potrójne czekoladowe ciasto laskowe

Składniki (1 foremka ok.27cm/27cm)              

spód:                                                  

płatki kokosowe - 1szklanka                           

bezglutenowe płatki owsiane - 1szklanka          

sezam - 1/4szklanki                                               

daktyle suszone - 1szklanka

kakao - 2łyżki

krem laskowy:

orzechy laskowe - 2szklanki

kakao - 3łyżki

melasa karobowa - 6łyżek

płatki kokosowe 1 i 1/2szklanki

tłuste mleko roślinne - 200ml

daktyle suszone - 1/2szklanki

rodzynki - 1/4szklanki

sok z cytryny - 1łyżka

nierafinowany olej kokosowy - 2łyżki

sól - 1 szczypta

polewa:

olej kokosowy - 80ml

karob - 3łyżki

kakao - 3łyżki

melasa karobowa - 1łyżka

do ozdoby: orzechy laskowe i płatki kokosowe - 1 garść

 

Sposób przygotowania:

Krok1: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód blendujemy na klejącą masę.

Wylepiamy nią formę.

Krok2: Składniki na krem laskowy blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ją na spód ciasta.

Krok3: Olej kokosowy na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy karob, kakao i melasę.Mieszamy i wylewamy na masę laskową.

Krok4: Dekorujemy orzechami. Umieszczamy w lodówce do stężenia na minimum 1h. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce.

     

Makowiec zawijany bez pieczenia

Składniki (10porcji)

ciasto:

migdały - 3/4 szklanki

wiórki kokosowe - 3/4 szklanki

orzechy włoskie - 3/4 szklanki

słonecznik łuskany - 1/2 szklanki

suszone daktyle - 1 i 1/2 szklanki

masa makowa:

mak- 500g

migdały - 1 garść

orzechy włoskie - 1 garść

rodzynki - 1 garść

suszone śliwki - 1 garść

suszone daktyle - kilka

olej kokosowy - 4 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Krok1 (masa makowa): Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut.

W międzyczasie siekamy orzechy i migdały oraz kroimy suszone owoce na drobne kawałki.

Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak

( w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze).

Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce.

Krok2 (ciasto): Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy.

Następnie wykładamy na papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy prostokąt.

Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej, równomiernie rozprowadzamy,

delikatnie rozwałkowujemy na cieście. Następnie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

 

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (ORLEN Paczka ) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium