
Specjalnie dla wszystkich łakomczuchów przygotowaliśmy sporą dawkę przepisów na ciasta bez cukru, które z pewnością pokochacie i być może staną się Waszymi ulubionymi daniami, nie tylko świątecznymi. Pascha jaglana, jogurtowa babka, niesamowicie pyszne czekoladowe ciasto laskowe a może tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście? Jak zrobić je bez cukru? Te i inne przepisy na smaczne wypieki znajdziesz na naszym blogu
Potrójne czekoladowe ciasto laskowe
Składniki (1 foremka ok.27cm/27cm)
spód:
płatki kokosowe - 1szklanka
bezglutenowe płatki owsiane - 1szklanka
sezam - 1/4szklanki
daktyle suszone - 1szklanka
kakao - 2łyżki
krem laskowy:
orzechy laskowe - 2szklanki
kakao - 3łyżki
melasa karobowa - 6łyżek
płatki kokosowe 1 i 1/2szklanki
tłuste mleko roślinne - 200ml
daktyle suszone - 1/2szklanki
rodzynki - 1/4szklanki
sok z cytryny - 1łyżka
nierafinowany olej kokosowy - 2łyżki
sól - 1 szczypta
polewa:
olej kokosowy - 80ml
karob - 3łyżki
kakao - 3łyżki
melasa karobowa - 1łyżka
do ozdoby: orzechy laskowe i płatki kokosowe - 1 garść
Sposób przygotowania:
Krok1: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód blendujemy na klejącą masę.
Wylepiamy nią formę.
Krok2: Składniki na krem laskowy blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ją na spód ciasta.
Krok3: Olej kokosowy na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy karob, kakao i melasę.Mieszamy i wylewamy na masę laskową.
Krok4: Dekorujemy orzechami. Umieszczamy w lodówce do stężenia na minimum 1h. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Makowiec zawijany bez pieczenia
Składniki (10porcji)
ciasto:
migdały - 3/4 szklanki
wiórki kokosowe - 3/4 szklanki
orzechy włoskie - 3/4 szklanki
słonecznik łuskany - 1/2 szklanki
suszone daktyle - 1 i 1/2 szklanki
masa makowa:
mak- 500g
migdały - 1 garść
orzechy włoskie - 1 garść
rodzynki - 1 garść
suszone śliwki - 1 garść
suszone daktyle - kilka
olej kokosowy - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Krok1 (masa makowa): Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut.
W międzyczasie siekamy orzechy i migdały oraz kroimy suszone owoce na drobne kawałki.
Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak
( w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze).
Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce.
Krok2 (ciasto): Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy.
Następnie wykładamy na papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy prostokąt.
Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej, równomiernie rozprowadzamy,
delikatnie rozwałkowujemy na cieście. Następnie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.