Miód na przeziębienie - jaki wybrać? 0
Miód na przeziębienie - jaki wybrać?

Sezon jesienno-zimowy obfituje w liczne przeziębienia wynikające ze zmiany temperatury, obfitych deszczy, a także wyziębienia organizmu, wskutek którego staje się on bardziej podatny na infekcje. Jak rozprawić się z katarem, bólem gardła i uczuciem osłabienia? Warto skonsultować to z lekarzem rodzinnym, a w celach profilaktycznych i podczas pierwszych oznak infekcji wdrożyć naturalne metody walki z przeziębieniem. Przykładem tego jest płynny, słodki, rozpływający się w ustach miód. Zobacz, jaki miód na przeziębienie wybrać i jakie właściwości zdrowotne posiada!

Miód na kaszel i ból gardła

Coraz więcej mówi się na temat naturalnych sposobów wzmacniania organizmu. Drobnoustroje mnożą się w niskiej temperaturze, dlatego jesienią i zimą organizm jest narażony na szereg infekcji. W tym czasie niezwykle ważna jest zrównoważona dieta, odpowiednia ilość snu, ale także zaopatrzenie się w naturalne produkty, które wykazują pozytywne działanie na funkcjonowanie układu odpornościowego i są w stanie wzmocnić tarczę obronną naszego organizmu w walce z wirusami. Obecnie można zauważyć duże zainteresowanie naturalnymi sposobami walki z przeziębieniem, które przekazywane są pokolenia na pokolenia. Niezastąpionym produktem, który nie tylko dobrze smakuje, ale również posiada szereg właściwości zdrowotnych, jest miód. Ze względu na zawartość antyoksydantów i związków bakteriobójczym, warto stosować miód na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Co więcej, ten słodki przysmak wykazuje również właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwalergiczne, dlatego miód na przeziębienie świetnie sprawdzi się w momencie pojawienia się: bólu gardła, kaszlu, kataru czy dreszczy.

Jaki miód na przeziębienie?

Jaki miód na przeziębienie?

Wielokwiatowy, lipowy, spadziowy, gryczany...jaki wybrać? I choć wydawać by się mogło, że lista rodzajów miodów nie ma końca, to przed zakupem, warto zastanowić się nad tym, w jakim celu chcemy go spożywać i jaki smak nam najbardziej odpowiada. Zastanawiasz się, jaki miód na gardło i utrzymujący się ból? A może nie wiesz, który rodzaj najlepiej rozprawi się z kaszlem? Śpieszymy z pomocą! Naturalne miody eko wykazują pozytywne działanie w walce z przeziębieniem, a każdy z poszczególnych rodzajów wspiera różne procesy organizmu.

Jaki miód na przeziębienie wybrać? Poznaj szereg właściwości wybranych rodzajów! Zaczynamy! Jeśli zastanawiasz się, jaki miód na kaszel wybrać, to odpowiedzią na to jest miód lipowy, który dzięki zawartym śluzom kwiatu lipy wykazuje właściwości wykrztuśne i przynosi ulgę w walce z uporczywym kaszlem. Przy pojawiającym się katarze, zwłaszcza tym alergicznym, poleca się się miód wielokwiatowy, który wzmacnia organizm, dodając mu siły i witalności, a to wszystko dzięki kwiatom mniszka, koniczyny czy malwy. Prawdziwą skarbnicą witamin jest miód gryczany, który poprawia przyswajalność witaminy C, pobudza układ odpornościowy, a także zawiera duże ilości magnezu. Do grona miodów na przeziębienie można zaliczyć również wytworzony na terenie Nowej Zelandii miód Manuka, który został okrzyknięty najzdrowszym miodem świata, a do grona jego właściwości można zaliczyć działanie: antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.

Jak rozprawić się z sezonowymi infekcjami? Warto pamiętać, że profilaktyka to podstawa, a wzmacnianie organizmu naturalnymi środkami może okazać się naprawdę skuteczne. Stosowanie miodu na przeziębienie, a także na co dzień, w formie dodatku do herbaty czy mleka, to skuteczna broń w walce z niechcianymi zarazkami. Nie zwlekaj, jadaj miód, słodki miód i ciesz się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Odbiór w kiosku RUCH) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium