
Konopie mogą regulować reakcje układu odpornościowego i nasilenie stanów zapalnych, a nawet zapobiegać powikłaniom covid-19. Pomagają przy padaczce, depresji oraz wg . licznych badań w wielu odmianach nowotworów.
Produkty konopne , w tym olej z nasion konopi są pomocne przy wielu dolegliwościach a olejek CBD bywa skutecznym środkiem leczniczym, wspomaga swoimi właściwościami cały organizm.
Odporność zaczyna się w naszych jelitach
Receptory kannabinoidowe znajdują się w komórkach układu trawiennego i immunologicznego, a także w jelitowym układzie nerwowym. Badania wykazały, że kannabinoidy, takie jak CBD redukują stan zapalny i uszkodzenia jelit, ponieważ wpływają korzystnie na odpornościowy układ.
W układzie immunologicznym nawet 70-80% jego komórek zlokalizowana jest w jelitach. Dlatego też odpowiedni skład flory bakteryjnej warunkuje poprawne działanie systemu odpornościowego. W przebiegu chorób zapalnych układu pokarmowego jest zaburzony. CBD moduluje nieprawidłową odpowiedź immunologiczną i niweluje skutki. Konopie mogą stymulować działanie układu immunologicznego m.in.poprzez pobudzanie do pracy jego komórek oraz łagodzenie stanów zapalnych.
Co z covid-19?
Okazuję się , że CBD może pomóc w leczeniu infekcji i jej groźnych skutków. Laboratoryjne testy wskazują , że kannabidiol normalizuje odpowiedź immunologiczną, zmniejsza opuchliznę, temperaturę ciała i powstawanie blizn w płucach, poprawia utlenowanie krwi. Prawdopodobnie działa przez podnoszenie poziomu białka w organiźmie.Badacze odkryli, że jego stężenie spada przy infekcji covid-19. Reguluje ciśnienie krwi i stany zapalne, oddziałuje z receptorami ACE2.
Leczniczy potencjał kannabinoidów osiągamy na wiele sposobów. Bardzo istotna jest forma podania, aby uzyskać najlepszy efekt terapeutyczny. Trzeba pamiętać, że każda metoda ma swoje wady i zalety.
Napary i Nalewki z konopi
Napar z konopi, herbatka, może być stosowana u dzieci. Mimo,że kannabinoidy rozpuszczalne są w tłuszczach, alkoholu i gorąca woda „nie wyciąga” ich z rośliny, doświadczenia pacjentów wskazują na korzyści z picia tego napoju. Regularne spożywanie naparu konopnego może uzupełnić suplementację diety. Mimo wszystko nie zastąpi metod terapeutycznych, poniewąż dawkowanie bywa nieregularne.
Nalewka konopna może być stosowana tylko przez dorosłych pacjentów, którzy oczekują szybkich efektów. Kilka kropel należy wkropić pod język, przytrzymać chwilę i połknąć.
Picie konopnego naparu może pomóc zwalczyć migreny i bezsenność, poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego.
Olej konopny
Znakomity dodatek w gotowaniu , dostępny w sklepach ze zdrową żywnością jako suplement diety. CBD ma najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jest najpopularniejszym olejem konopnym stosowanym jako środek wspomagający działanie organizmu. Jest również jedynym bezpiecznym, legalnym i naturalnym sposobem na dobroczynne dostarczenie właściwości CBG.
Olej z konopi w 70% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: w 56%-kwasu linolowego, a w 19,4%kwasu alfa-linolowego., Zawiera witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały. Olej konopny jest naturalnym produktem, charakteryzującym się idealną proporcją niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wyjątkowo ważnych w procesie metabolizmu lipidów w organizmie. Te właściwości plasują olej konopny w czołówce znanych olejów.
Stosowanie oleju konopnego do celów spożywczych jest w pełni bezpieczne i korzystne dla naszego organizmu.
Olej z nasion konopi zawiera przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład sebum i ceramidów i stają się częścią cementu międzykomórkowego. NNKT są odpowiedzialne za wiele bardzo ważnych procesów w organizmie: budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, dostarczanie substancji odżywczych, wzmacnianie układu odpornościowego, zapobieganie zakażeniom, łagodzenie stanów zapalnych, bólów i obrzęków mięśni oraz stawów. Biorą udział w procesach , których celem jest utrzymanie odpowiedniego nawilżenia i struktury skóry. Ich niedobór może być przyczyną przyrostu gruczołów łojowych, osłabienia naczyń włosowatych.
Ciekawostką jest to , że kwas gamma-linolenowy znajdujący się w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca i udarom.
Na całym świecie dużo mówi się o rosnącej roli olejku konopnego w leczeniu ciężkich odmian raka. Jest on uznawany za cudowny lek z licznymi świadectwami skuteczności.
Jedzenie
Popularną formą podania kannabinoidów jest jej dodawanie do różnych potraw, sałatek, koktajli. Można je przetważać aby robić wypieki lub spożywać wyroby konopne tj. mąki, makarony, tłoczone na zimno oleje lub łuskane nasiona, które są świetnym dodatkiem do zdrowych sałatek. Konopna kuchnia jest bardzo zdrowa, lecz nie zastąpi suplementacji. To tylko zdrowy dodatek do optymalnej diety, która jest niezbędna do zachowania lub odzyskania zdrowia.
Żywność konopna staje się coraz bardziej popularna, konopie są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka a także bogate w witaminy i minerały oraz zdrowe tłuszcze. Nasiona Konopi oraz olej konopny są coraz bardziej popularnymi produktami dostępnymi w sklepach. Warto je wprowadzić do naszego jadłospisu.
Na sklepowych półkach możemy znaleźć dwa rodzaje nasion łuskane oraz niełuskane. Łuskane są bogate w białko, mają mniej błonnika , ale za to niełuskane mają więcej błonnika, ale także węglowodanów jest dość dużo.
Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zawiera:
- wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3, -6, -9)
- łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) - ok.35%zawartości nasion
- 2-4% kwasu gamma-linolenowego, niedostępnego w większości żywności
- odżywcze minerały ( wapń,potas, fosfor, żelazo i wiele innych)
- błonnik pokarmowy
- witaminy z grupy B oraz witaminę E
Prezentujemy prosty przepis na chlebek orkiszowy z dodatkiem nasion konopi
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 8 łyżek oleju z nasion konopi (można użyć oliwy z oliwek)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 4 dl ciepłej wody
- Nasiona konopi - ilość do smaku
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki i umieść je do formy do chleba.
- Piec w 175 ° C przez około 40 minut.