Żywy Ocet z rokitnikiem jabłkowy Złote Jabłuszko 330 ml niepasteryzowany
Sklep Ekologiczny Eko Familia
Opis
Żywy Ocet z rokitnikiem jabłkowy Złote Jabłuszko 330 ml niepasteryzowany
Naturalny ocet jabłkowy produkowany jest poprzez poddanie fermentacji pulpy jabłkowej - powstałej z rozdrobnienia całych owoców - bez użycia drożdży. Pulpę zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na kilka lub kilkanaście tygodni natleniając ją. W tym czasie rozpoczyna się krótka fermentacja alkoholowa która następnie za sprawą mikroskopijnych organizmów, grzybów i bakterii przechodzi w fermentację octową. Po procesie fermentacji octowej zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.
Do produkcji używane są soczyste i aromatyczne gatunki jabłek takich jak: champion, złota reneta, szara reneta, koksa pomarańczowa, antonówka, malinówka.
Ocet powstający z całych jabłek jest pełnowartościowy gdyż zawiera wszystkie prozdrowotne składniki pochodzące z miąższu, skórki, gniazd nasiennych i samych nasion.
Ocet jabłkowy będzie tak dobry jak dobre były użyte w trakcie produkcji jabłka i jak prosty był sam proces produkcji!
Naturalny ocet jabłkowy od wieków był wykorzystywany w kuchni, medycynie jak również w kosmetyce.
Naturalnie dojrzewające jabłka to bogactwo cennych składników odżywczych. Podobnie jest z octem jabłkowym. Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków śladowych tj.chlor, żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem, oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed wolnymi rodnikami. Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm Wit C. Pamiętajmy przy tym, że kwas octowy jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii.
Kwas octowy działa przeciwzapalnie oraz przywraca naturalną równowagę w gospodarce tłuszczowej.
Działanie:
- Usprawnia trawienie
- Zapobiega wzdęciom
- Usuwa zgagę
- Przywraca właściwe pH w żołądku oraz całym organizmie (dokwaszony żołądek to odkwaszony organizm i odwrotnie niedokwaszony żołądek to zakwaszony organizm)
- Dostarcza aktywnych enzymów trawiennych
- Dostarcza symbiotycznych bakterii
- Likwiduje patologiczną florę jelitową
- Usuwa toksyny
- Czyści układ moczowy
- Czyści naczynia krwionośne oraz stawy ze złogów
- Łagodzi alergie
- Pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Stosowanie:
Profilaktycznie aby poprawić trawienie i wchłanianie substancji odżywczych jak również przy wzdęciach i niestrawności: 5 minut przed posiłkiem wypić 2 łyżki octu rozcieńczone w ¼ szklanki wody.
W przypadku zgagi przyrządzić taką samą mieszankę i od razu wypić.
Jeśli natomiast dopadnie nas biegunka i ból brzucha, rozpuszczamy 2 łyżki octu w 1 szklance wody i wypijamy małymi łykami. Powtarzamy kilka razy w ciągu dnia.
Przy antybiotykoterapii i po niej, aby odbudować florę bakteryjną jelit wypijamy 2 łyżki rozcieńczone w ¼ szklanki wody trzy razy dziennie - rano na czczo i przed kolejnymi posiłkami.
W przypadku wrzodów żołądka lub nadżerek zacząć od mniejszej dawki octu i jednocześnie nawadniając organizm przez wypijamy 2 litrów wody z odrobiną soli himalajskiej lub kamiennej dziennie. Gdyby przy piciu octu występował ból można przed wypicie octu wypić ½ szklanki maceratu z prawoślazu lekarskiego (macerować na zimno 1 łyżkę ziół w 1 szklance chłodnej wody).
Latem świetnie sprawdzają się power-drinki: 1 łyżką octu na jedną szklankę gazowanej lub niegazowanej wody, dodać listek melisy lub mięty i ewentualnie trochę miodu.
Natomiast w razie ukąszenia, stłuczenia czy obrzęku przyłożyć na zaognione miejsce gaźnik nasączony octem. Zmieniać kilkakrotnie w ciągu dnia.
Pijąc regularnie ocet jabłkowy przez dłuższy czas zauważymy szereg pozytywnych zmian w naszym organizmie. Niestety mimo że produkt ten ma szerokie zastosowanie i działanie na wiele schorzeń to nie jest panaceum na każdą chorobę. Czasem więc trzeba sięgnąć po inne środki.
Stosowanie w kosmetyce:
Jego działanie odmładzające wykorzystujemy stosując maseczkę z octu jabłkowego rozcieńczonego w stosunku 1:1 wodą z dodatkiem 1 żółtka . Mieszamy i nakładamy na twarz na 30 minut po czym spłukujemy ciepłą wodą.
Można też codziennie używać rozcieńczony o octu 1:1 wodą jako toniku do przemywań twarzy i dekoltu.
Stany zapalne skóry, wysypki również możemy przemywać octem tym razem nierozcieńczonym.
Skład: jabłka 70%, rokitnik 30%.
Producent: Bio-Las