Miód Manuka MGO 250+ z Nowej Zelandii 250g
Sklep Ekologiczny Eko Familia
Opis
Miód Manuka MGO 250+MGO z Nowej Zelandii 250g
Miód manuka ma unikalne właściwości. W odróżnieniu od innych, podobnych produktów, wyróżnia go bardzo wysoka zawartość MGO (methylglyoxalu), który decyduje o tym, jak duże właściwości lecznicze on posiada. Tradycyjne miody posiadają do 10 mg MGO na 1 kilogram, z kolei w miodzie manuka stężenie MGO jest od 10 do nawet 50 razy wyższe. Oznaczony Certyfikatem MGO 250+. Jest to wg badań prof. Tomasa Henle wysokazawartość methylglyoxalu.
Krzew Manuka kwitnie w samym sercu Nowej Zelandii. Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka - methylglyoxal.
Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg.
Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku i nie gwarantuje właściwości leczniczych. W przypadku leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego opieką.
Skład: Miód z krzewu Manuka
Sposób użycia miodu manuka: Miód Manuka spożywa się jak każdy miód, np. 2-3 łyżeczki rano na czczo, łyżeczkę 3 razy dziennie przed posiłkiem lub do słodzenia napojów lub jako dodatek do potraw i wypieków.
Wartość odżywcza | w 5 g (łyżeczka od herbaty) | w 100 g |
wartość energetyczna (kJ/kcal) | 69/16,5 | 1380/329 |
białko (g) | <0,1 | <0,4 |
węglowodany (g) | 4,2 | 79,6 |
tłuszcze (g) | <0,1 | <0,1 |
błonnik (g) | 0 | 0 |
sód (g) | 0,0008 | 0,012 |
methylglyoxal (g) | 0,002 | 0,04 |
Opakowanie: 250g
Producent: Propharma