Książka z serii "Superfoods", czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie!
Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy: nasiona lnu, nasiona szałwii hiszpańskiej, nasiona konopi, komosę ryżową, amarantus. Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe.
Super ziarna pomagają:
- dbać o serce w walce z cukrzycą,
- na schorzenia układu pokarmowego,
- wspomagać organizm podczas walki z nowotworem,
- łagodzić uderzenia gorąca podczas odchudzania.
Autorka odpowiada również na pytania, takie jak:
- czy super nasiona są bezglutenowe?
- czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety?
- w jaki sposób należy mielić siemię lniane?
- czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych?
- czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina?
Wypróbuj ponad 75 przepisów na przepyszne i obłędnie zdrowe dania i rozsmakuj się w super nasionach!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
O autorce:
Kim Lutz – kucharka, autorka książek, mama i weganka.
Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę.
Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga www.welcomingkitchen.com, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
- tłumaczenie: Katarzyna Kmieć-Krzewniak
- liczba stron: 168
- oprawa: Miękka ze skrzydełkami