Aliness Maślan Wapnia 550mg 100 tab. VEGE
Sklep Ekologiczny Eko Familia
Opis
Kwas masłowy jest jednym z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA - short chain fatty acids) fizjologicznie produkowanych w jelitach w procesie fermentacji błonnika, badania nad występowaniem i rolą SCFA w układzie pokarmowym trwają od ponad 40 lat.
Największy (~ 80%) udział w SCFA obecnych w układzie pokarmowym człowieka mają 3 rodzaje kwasów: octowy, propionowy i masłowy występujące w dość stałych proporcjach: 60:25:15.
Udział kwasu masłowego jest najmniejszy, ale stanowi on główne źródło energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego) oraz stymuluje ich wzrost i różnicowanie. Octan i propionian są metabolizowane w dalszej kolejności – po wykorzystaniu maślanu.
Unikalna opatentowana technologia produkcji microPEARLS™ zapewnia efekt przedłużonego i kontrolowanego uwalniania kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym. W porównaniu z nieotoczkowanym maślanem wapnia, Butishield jest znacznie bardziej odporny na rozkład w niższym pH początkowych odcinków układu pokarmowego a tym samym większa jego część dociera do jelita grubego gdzie jest najbardziej potrzebny.
Oprócz „celowanego” miejsca uwalniania w przewodzie pokarmowym, technologia produkcji Maślanu Wapnia ButiShield™ pozwala na uzyskanie bardziej akceptowalnych cech organoleptycznych (głównie zapachu) niż typowy maślan sodu.
Maślan wapnia został dodatkowo wzbogacony skrobią oporną zwaną też błonnikiem kukurydzianym (NO GMO) czy też dekstryną oporną - błonnikiem o właściwościach prebiotycznych.
Skrobia oporna jest specjalnie przetworzoną formą skrobi, która nie jest trawiona w górnych częściach przewodu pokarmowego, dzięki czemu dociera do jelita grubego, przynosząc korzyści zdrowotne. Jej produkcja polega na zmodyfikowaniu struktury skrobi, co nadaje jej unikalne właściwości, takie jak wyższa odporność na trawienie i zdolność do fermentacji w jelitach. Dodatkowo wspiera wzrost korzystnych bakterii jelitowych takich jak L. plantarum, L. gasseri, L. helveticus, A. muciniphila, ma niski indeks glikemiczny.
Skroba oporna zwiększa produkcję kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych (SCFA), w tym propionianu, butyranu i octanu, co jest kluczowe dla jelit.
Składniki:
sól wapniowa kwasu masłowego (maślan wapnia), matryca: certyfikowany całkowicie uwodorniony olej palmowy bez izomerów trans, lecytyna rzepakowa, substancja zagęszczająca: skrobia kukurydziana, substancja wypełniająca: błonnik kukurydziany (skrobia oporna), celuloza mikrokrystaliczna.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu:
1 tabletka dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Zawartość: 100 tabletek matrycowych VEGE