Mąka z topinamburu bezglutenowa BIO 0,5kg DARY NATURY

Sklep Ekologiczny Eko Familia






Opis
OPIS
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy
przybył na początku XVII wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł
zaopatrzenia w węglowodany. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie
topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i
leków. Topinambur po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej
dlatego oferujemy go Państwu w postaci suszonej i zmielonej aby można było przez
cały rok trwożyć z niego zdrowe i pyszne dania. Topinambur ze względu na dużą
zawartość węglowodanu - inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób
odchudzających się. Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np. -placki z
topinburu (tak jak placki ziemniaków) -kotlety z mąki z topinamburu -dodatek do
sosów -dodatek do zup oraz w innych formach według upodobań. Mąka z topinamburu
to bogactwo potasu. 100g tego produktu zawiera 2210mg tego pierwiastka oraz wit.
B1-0,17mg/100g produktu. Jest zasobna w żelazo prawie 3mg/100g oraz wit.C
10mg/100g.
SKŁADNIKI
obrane, suszone i mielone kłącze
topinamburu* 100% (*produkt rolnictwa
ekologicznego)
EAN: 5902741008268
Waga: 0.52 kg