KSYLITOL FIŃSKI DANISCO BRZOZOWY NATURALNY 1000 g INTENSON

Sklep Ekologiczny Eko Familia






Opis
posiada 40% mniejszą kaloryczność niż cukier
1 gram to 2,4 kalorii
indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8
obniża pH w jamie ustnej
ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie
Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.
Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy najczęściej jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania.
Brzozowy wytwarzany jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest poprzez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego dobrze sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast.
W żywności ksylitol znajduje się najczęściej w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.
Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.
SKŁADNIKI:
100% Ksylitol brzozowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna - 1 004kJ/240kcal
Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
Węglowodany - 99,5g
- w tym cukry - 0 g
- alkohole wielowodorotlenowe - 99,5 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól -0 g
SPOSÓB UŻYCIA:
stosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Nie podawać zwierzętom!
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.