BIOLAVIT CZARNUSZKA ZIARNO 1000 g VEGE 28.02.2022

Sklep Ekologiczny Eko Familia






Opis
Jako naturalny środek prozdrowotny nasiona i olej z czarnuszki są używane od czasów starożytnych, bowiem roślina jest wykorzystywana leczniczo od ponad 5-ciu tys. lat, szczególnie a Afryce Północnej i Azji Południowej.
Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu. Głównie pomaga na takie dolegliwości jak:
alergia i astma
bóle głowy na tle niedomagań ze strony układu pokarmowego
bóle stawów
bóle żołądka
bóle zębów
grzybica
łuszczyca
AZS
słabe włosy
osłabienie organizmu i wiele innych, dlatego też jest coraz częściej stosowana jako środek wspomagający leczenie tych objawów.
Czarnuszka znana jest też także pod nazwą czarnego kminu.
Czarnuszka to przyprawa zawierająca tymochinon, kwasy tłuszczowe, flawonoidy, sterole, alkaloidy, mikroelementy, przeciwutleniacze i witaminy, takie jak witamina E oraz witaminy z grupy B.
W celach zdrowotnych czarnuszka mielona może być spożywana w ilości od 2 do 5 gram dwa razy dziennie.
Nasiona czarnuszki sprawdzają się jako przyprawa do wypieku pieczywa, do mięs i przetworów warzywnych.
Jest bardzo łagodna dla błon śluzowych przewodu pokarmowego, wobec czego stanowią doskonały substytut pieprzu dla osób o wrażliwym żołądku i jelitach. Zmielona czarnuszka nadaje się również do przyrządzania naparu oraz nalewki.
Czarnuszka ziarno nadaje się również do przygotowywania naparu do picia, przemywania skóry czy płukania włosów. Aby przygotować herbatkę z czarnuszki wystarczy zalać wrzątkiem łyżkę świeżo zmielonych nasionek, parzyć je przez około 20 minut, a następnie odcedzić.
Opakowanie: 1000 g
Wartości odżywcze:
w 100 g | |
Wartość energetyczna | 1440 kj / 344 kcal |
Tłuszcze | 15 g |
kwasy nasycone | 2 g |
Węglowodany | 52 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 14 g |
Białko | 16 g |
Sól | 0 g |